Sunday 22 May 2011

Menu hujung minggu

This my first sponge cake without deco. Boleh laa 1 star.

Beberapa bulan lepas my bro tanam jagung atas permintaan my mom. She memang gemar jagung.After a month  tanam jagung dah matang. So musim menuai. So makan tanpa boring reboih, bakar, cucur habis di masak. I berkesempatan bawa balik ke Ptg Pauh.This jagung name Mutiara, segar dari ladang. Disebabkan nak ubah selera I asyik cucur jagung je. So i made bengkang. Sangat nyaman dan sedap. Resepi I ambil dari kak rusnah http://kak-rusnah.fotopages . I give 5 star


Tengokk!!tu dia...donat  tengah mengembang. Ini resepi donat with kentang from my beloved sis in law.Teringat kawan I cik kiah adakah dah berjaya buat ke belum?http://norkiahs.blogspot.com

Siap untuk di bahaMMMM

Apam pisang Emas. I try this menu yesterday. Simple and ez. This resepi dari my bro,resepi ini boleh gak di bakar atau dikukus.
Resepinya: Telur  gred A 4 biji,
1 cwn pisang emas yang telah dilecek
2 cwn tepung  gandum( cawan saiz mug ye)
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu garam
1 sudu besar overlett
secubit serbuk kayu manis
Essen pisang atau vanila pun boleh.
Gula 31/4(3 suku) cwn
minyak masak 31/4(3 suku cwn)

Pukul bersama 31/4 cawan gula yang telah di mesin. sampai kembang.Nak ukur dah kembang  ke tak.bila kita angkat mixer adunan putus. Then masukan overlett 1 sudu besar. Pukul lagi sampai sebati. Pisang dilecek sampai cukup 1 cawan. Masukan dalam  adunan tadi pukul lagi bagi sebati,masukan essen, serbuk kayu manis, putar lagi.masukan minyak. putar lagiii. Last sekali masukan tepung sedikit demi sedikit. Kacau je dengan senduk sampai habis tepung  tolong jgn guna mixer. Then kalau nak kukus. Sebelum nak buat adunan panas kan kukusan. Then acuan yang nak digunakan kalau kecil atau besar kena lenserkan dengan minyak then panaskan 5 minit. Kemudian bolehlah dimasukan adunan dan kukus selama 10 minit untuk yang kecik, setengah jam untuk yang besar.Jangan lupa balut tudung pengukus dgn kain.Untuk elak wap masuk dalam adunan.
Kalau nak bakar lencerkan acuan dengan majerin, alas dengan kertas then boleh dibakar 40 minit.

No comments:

Post a Comment