Apam pisang Emas. I try this menu yesterday. Simple and ez. This resepi dari my bro,resepi ini boleh gak di bakar atau dikukus. Resepinya: Telur gred A 4 biji, 1 cwn pisang emas yang telah dilecek 2 cwn tepung gandum( cawan saiz mug ye) 1/2 sudu kecil soda bikarbonat 1/2 sudu kecil baking powder 1/2 sudu garam 1 sudu besar overlett secubit serbuk kayu manis Essen pisang atau vanila pun boleh. Gula 31/4(3 suku) cwn
minyak masak 31/4(3 suku cwn)
Pukul bersama 31/4 cawan gula yang telah di mesin. sampai kembang.Nak ukur dah kembang ke tak.bila kita angkat mixer adunan putus. Then masukan overlett 1 sudu besar. Pukul lagi sampai sebati. Pisang dilecek sampai cukup 1 cawan. Masukan dalam adunan tadi pukul lagi bagi sebati,masukan essen, serbuk kayu manis, putar lagi.masukan minyak. putar lagiii. Last sekali masukan tepung sedikit demi sedikit. Kacau je dengan senduk sampai habis tepung tolong jgn guna mixer. Then kalau nak kukus. Sebelum nak buat adunan panas kan kukusan. Then acuan yang nak digunakan kalau kecil atau besar kena lenserkan dengan minyak then panaskan 5 minit. Kemudian bolehlah dimasukan adunan dan kukus selama 10 minit untuk yang kecik, setengah jam untuk yang besar.Jangan lupa balut tudung pengukus dgn kain.Untuk elak wap masuk dalam adunan. Kalau nak bakar lencerkan acuan dengan majerin, alas dengan kertas then boleh dibakar 40 minit. |
No comments:
Post a Comment