Sunday, 15 May 2011

TIRAMISU CHOC CAKE



Masa blog walking kat http://is.dapurkecik.blogspot.com  jumpak resepi ni..nampak simple.nanti nak cuba..basic kek dah ok...apa yang penting modify sikit..USAHA TANGGA KEJAYAAN...just utk family.
insyaAllah.Dapat pahala bila org makan..Nanti I nak try.

meh kita kongsi resepi:-

Bahan-bahan:-

1 Biji kek kecil (spong cake atau apa-apa cake)
250 ml whipping cream
200 ml cream cheese
1/2 cawan gula halus (atau ikut tahap kemanisan yg anda suka)
1/2 sudu makan nescafe (boleh lebih jika suka rasa pahit )
1 cawan air panas
sedikit serbuk koko

Cara-cara:-

1. Bancuh serbuk nescafe dengan air panas.
2. Masukkan Whipping cream, cheese dan gula, pukul hingga kembang.
3. Bahagi dua kek anda dan letakkan dalam bekas yg sesuai.
4. Lapisan pertama, siram dengan separuh bancuhan nescafe
5. Lapisan kedua diratakan separuh adunan 2.
6. Ulangi langkah 4 dan 5.
7. Lapisan teratas akan ditabur dengan serbuk koko.
8. Simpan dalam peti sejuk 4-5 jam sebelum dihidangkan.
9. Enak dimakan sejuk.

No comments:

Post a Comment